lauantai 18. marraskuuta 2017

Pärjäätkö kivun kanssa itse vai yksin?

Selkäkivussa on hyödyllistä, että normaaliin aktiivisuuteen ja työelämään palataan niin pian kuin mahdollista. Selkä on vahvaa tekoa ja liikettä ei tule pelätä valtaosassa selkäkiputapauksista, kunhan taustalla ei ole vakavaa tapaturmaa tai sairautta. Selkä kaipaa monipuolista liikettä. Myös paljon parjattua ja varottua selän pyöristämistä! On siis hyödyllistä, että ihminen sietää epämukavuutta ja myös kipua, jotta toimintakyky säilyisi. Kivun ja liikkumisen pelot voivatkin mahdollisesti pitkittää selkäkivun paranemista. Älä usko, jos joku neuvoo nostamaan nenäliinaa lattialta pyöristämättä selkää lainkaan. Nenäliinan aiheuttama kuormitus tai liike itsessään eivät riko alaselkää. Sitä ei tee edes kipu, vaikka sen tahallista provokaatiota en suosittelekaan.

Ihminen on sosiaalinen nisäkäs, joka kaipaa tukea toisilta ihmisiltä. Ihmiselle on tavanomaista esimerkiksi helliä ja koskettaa loukkaantunutta lajitoveriaan, varsinkin omia lapsiaan. Tällaisesta lohdutuksesta hyötyisi varmasti moni aikuinenkin. Valitettavasti koemme sen ehkä häpeällisenä tai aikuisuuteen kuulumattomana ilmiönä? Tietenkin yksilöiden rajoja tulee kunnioittaa eikä toista tule esimerkiksi hieroa kysymättä lupaa. Hoivaa voi tarjota muullain tavalla. Aikuisten välisessä huolenpidossa erityisen tärkeää on kyky olla empaattinen ja vastaanottaa sympatiaa. Kaikki eivät kuitenkaan halua tai osaa vastaanottaa sitäkään, koska se saatetaan kokea sääliksi. Kukapa haluaisi näyttäytyä muille ihmisinä heikkona yksilönä? 

Itsepärjäämisessä on todella suuret hyötynsä toimintakyvyn kannalta. On myös parempi, että kipukroonikon puoliso on enimmäkseen henkinen tuki sen sijaan, että hän tekisi käytännön asiat kipuilevan puolison puolesta. Toista tulee kannustaa ja tukea, mutta ei auttaa niin paljon, että mahdollistetaan toimintakyvyn heikkenemistä. Hyvää tarkoittava puoliso saattaakin olla tässä tilanteessa valitettavasti haitaksi toisen terveydelle!

Ongelmaksi pärjääminen voi muodostua silloin, kun henkinen paha olo padotaan ja salataan toisilta vetäytymällä omiin oloihin. Vaikka olisitkin itsenäinen, älä jää yksin! Sosiaalinen eristäytyminen ystävistä ja omasta yhteisöstä heikentää onnellisuutta. Kannattaakin mieluummin pyytää apua kuin pyrkiä olemaan vaivaamatta muita. Olisitko itse valmis valmis auttamaan ystäviäsi vaikeassa tilanteessa, jos se olisi vain mahdollista? Jos vastaus on kyllä, niin ethän vie perheeltäsi ja ystäviltäsi auttamisen riemua?

Yleinen selkäkivun paranemisaika - jos kyseessä ei ole esim. välilevyn pullistuma - on noin kaksi viikkoa. Tässä ajassa selkäkipu usein paranee itsestään. Jos selkäkipu kuitenkin pitkittyy, niin kannattaa hakeutua esimerkiksi osteopaatin hoitoon. Älä pitkitä avun hakemista kuukausitolkulla varsinkaan silloin, jos oireet tasaisesti pahenevat. Silloinkaan ei tarvitse hätääntyä, vaan käyttää selkää suhuteellisen normaalisti kipua tahallaan provosoimatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti