perjantai 4. huhtikuuta 2014

Pahoinpitely ei ole terapiaa

VAROITUS! ALLA ON KUVIA, JOTKA EIVÄT SOVELLU LAPSILLE TAI KAIKKEIN HERKIMMILLE!

Kun ei mietitä kunnolla mitä tehdään, syntyy hölmöjä tekoja. Käsittelyterapioissa yksi hölmöilyn kohde on voimankäyttö. Sitä nimittäin käytetään usein liikaa.

Ensinnäkin, liiallinen voimankäyttö tuottaa usein kipua. Hoidossa tavoitteena usein on lihasten jännittyneisyyden ja kivun vähentäminen. Silti osa kokee tarpeelliseksi hoidossa tuottaa hoidon aikana tarkoituksellisesti lisää kipua, joka tuottaa lisää suojaavaa lihasjännitystä. Kivun fysiologiaa ajattelemalla tätä logiikkaa - tai sen puutetta - on vaikea ymmärtää. Se, että asiakkaalle nousee hikikarpalot otsalle, hampaat kiristyvät yhteen ja kyynel vierehtää silmäkulmalle ei ole kovin hyvä juttu. Hoidon pitäisi olla miellyttävää. Sen tulee myös lieventää kipua, jännityksiä ja stressiä, eikä missään nimessä lisätä niitä.

Jo hierontatyötä tehdessäni ihmettelin sitä miten monet asiakkaat kertoivat käyneensä kovaotteisissa hieronnoissa, joiden jälkeen selkä oli täynnä mustelmia. Usein ihmiset sanoivat käyneensä urheiluhierojan käsittelyssä. Ehkä nämä kyseiset hierojayksilöt olivat käsittäneet asiat niin, että ihan jokaista pitää hieroa kuin urheilijaa? Myönnän itsekin käyttäneeni huomattavasti kovempi otteita aiemmin, mutta mustelmien tuottaminen on aina hoitovirhe, jota silloinkin pyrin aina välttämään.

Mustelma on sisäinen verenvuoto. Mustelmia syntyy, kun ihonalaiset verisuonet katkeavat. Mustelma on siis kudosvaurio. Normielämässä ihmiset pyrkivät yleensä välttämään mustelmien syntymistä. Mustelmia ei pidetä kovinkaan terapeuttisina - ovathan ne joskus kipeitä ja kosketusarkojakin.

Aasiassa on kuitenkin olemassa tietynlaista hierontaa, jota kutsutaan Gua Shaksi. Tässä hierontatyylissä raavitaan sileäpintaisella kivellä tai luulla iho vereslihalle. Gua ilmeisesti tarkoittaa raapimista ja Sha tarkoittaa sinistä. Melko osuva nimi siis. Länsimaissa työkalut on usein korvattu metalliesineillä.

Gua Sha -pahoinpitelyn uhri. Kutsuttaisiinko tätä terapiaksi, jos jäljet olisivat kasvoissa?

Näytä mulle missä sul on Gua Sha -raidat.
Ei, nämä eivät ole raipaniskuista syntyneitä, vaikka siltä näyttävätkin.


Pop-tähti Rihanna suosii Gua Sha -terapiaa?
Ei,  vaan kyseessä on aito pahoinpitely.
Yhdennäköisyys on kuitenkin "terapian" kanssa ilmeinen...

Minua hieman puistattaa. En keksi syitä miksi ihoa pitäisi naarmuttaa vereslihalle normaalin hieronnan sijasta. Kivunlievityksen ja liikkeen laajuuksien paranemisen saa aikaan paljon kevyemmilläkin hoitotavoilla. Päätä ja järkeä käyttämällä hoidosta saadaan tehokasta ja turvallista. Viimeinen liittämäni kuva Rihannan pahoinpidellyistä kasvoista menee hieman sillä rajalla, että viitsiikö sitä julkaista vai ei. Haluan tällä kuitenkin muistuttaa siitä, että eihän monikaan antaisi tuottaa itselleen tällaisia jälkiä kasvoihinsa. Miksi siis selkään tai raajoihinkaan?

Myös erilaisten nivelten manipulaatio- ja mobilisaatiotekniikoiden pitää olla teknisesti taitavasti ja hellävaraisesti suoritettuja. Tekniikkaa ei saa korvata voimalla. Hoidon tulee tapahtua hoidettavan kehon ehdoilla ja liikkeen tulee mukailla nivelten fysiologista liikettä. Turvallinen hoito on tehokasta ja päätön hoito potentiaalisesti haitallista tai vaarallista. Painiminen ja pahoinpitely ei ole terapiaa. Terapia on terapiaa. Olen tietysti jäävi sanomaan, mutta osteopatia on mielestäni yksi parhaista käsittelyterapioista - ellei jopa se paras.

3 kommenttia:

 1. En tiennyt, että tuota Gua Shata käytetään muihin hoitoihin, mutta sitähän käytetään synnytyksen yhteydessä täällä Suomessakin. Synnytyksen aikana sen käytön pitäisi tuntua hyvältä ja synnytyksen vuoksi se voimankäyttö ei varmastikaan tunnu yhtä pahalta kuin normaaliolotilassa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi. Olen kuullut, että Gua Sha'sta olisi myös hellävarainen versio, jossa ei tuotettaisi tarkoituksellisesti mustelmia.

  VastaaPoista
 3. Mä käytän juurikin noita metallisia instrumenttejä eikä kyllä koskaan tuu tommosta jälkee. Yleensä käsittely on miellyttävää, osalla se vaan kutittaa. Joten ei kannata yleistää :)

  Olisi kiva tietää miten moderni kiropraktiikka, osteopatia ja fysioterapia eroavat toisistaan? en siis ole käynyt koskaan osteopatiassa tai kiropraktikolla, jotain tekstejä vain vilkuillut. Niiden perusteella välttämättä edellämainittujen ammattikuntien edustajat saattavat toteuttaa terapiatunnin tismalleen samalla tavalla…


  VastaaPoista