maanantai 4. marraskuuta 2013

Osteopaatti auttaa

On olemassa toiminnallisia terveyden ongelmia, joita varten ei välttämättä tarvitse käydä lääkärissä, mutta joissa osteopaatti voisi auttaa. Ne ilmenevät yleensä hankaluuksina arkisissa toimenpiteissä. Tässä on esiteltynä viisi:


1. Takin, puseron tai rintaliivien pukeminen

Hankaluudet takin pukemisessa voivat ilmentää olkapään ongelmia. Pukemisen vaikeus saattaa johtua rajoittuneesta aktiivisesta liikeradasta. Liikerataa saattavat heikentää lihasjäykkyys tai kipu. Molempiin näihin voi osteopaatti auttaa miellyttävällä manuaaliterapialla, jossa huolehditaan tämän kehomme liikkuvimman nivelen liikkeen laajuuden parantamisesta ja kivun lieventämisestä. Tärkeää on, että saadaan hoidettua niin olkanivelen kuin lapaluun ja ylimpien rintanikamien liikettä, jotta vaatteiden pukeminen jälleen helpottuisi.

2. Kengännauhojen solmiminen tai sukkien pukeminen

Kengännauhojen sitominen ja sukkien pukeminen voi vaikeutua, mikäli alaselän ja lantion liikkuvuus on huono. Näissä toimenpiteissä tarvitaan tyylistä riippuen alaselän eteentaivutusta ja pakaroiden ulkokiertoa. Myös takareisien kireydet voivat myötävaikuttaa näiden askareiden vaikeutumiseen. Osteopaatti voi helpottaa kummasti näiden liikkeiden palauttamiseksi.

3. Verhojen ripustaminen, kattolampun vaihtaminen tai muu työskentely kädet ylhäällä

Jos kätesi ja yläraajasi puutuvat tai menevät herkästi maitohapoille kädet ylhäällä työskennellessä, osteopaatti voi auttaa. Yläraajojen verenkierto voi heiketä mikäli niska-hartia- ja kaulan seudun lihaksisto on erittäin jännittyneenä. Solisluiden yläpuolella kulkee yläraajojemme hermopunos ja verisuonet. Mikäli tämä alue on kireä, voi verenkierto yläraajoihin heikentyä aiheuttaen vaikeuksia työskennellä kädet ylhäällä. Koko kaulanseutua kutsutaan usein yläaukeamaksi, ja tilanne saattaa johtua TOS-oireyhtymästä (thoracic outlet syndrome). Osteopaatti voi kaularangan, rintarangan ja kylkiluiden liikkeitä lisäämällä, lihaksia rentouttamalla ja hermojen liukuominaisuuksia palauttamalla auttaa tässä vaivassa.

4. Autosta tai sängystä ylös nouseminen

Jos autosta tai aamulla sängystä ylös nouseminen tuottaa hankaluuksia, voi osteopaatin apu olla tarpeen. Yleinen jäykkyys tai selän kivut ovat yleisiä tekijöitä, jotka vaikeuttavat näitä normaaleja arjen toimintoja. Pystytkö menemään lattialle ja nousemaan sieltä ylös käyttämättä lainkaan käsiä?

5. Rappusien nouseminen ja laskeutuminen

Jos mieluummin käytät hissiä kuin portaita, voi kyse olla laiskuudesta tai siitä, että raput tuottavat hankaluuksia. Mikäli kyse on jälkimmäisestä, osteopaatti voi olla apunasi. Mikäli kyse on ensimmäisestä, niin suosittelen peiliterapiaa 5 minuuttia aamuin ja illoin. Tulee mieleen vanha sananlasku:"mitä pidempään käytät portaita, sitä pidempään käytät portaita." Tämä on aivan totta - toimintakyvyn säilyttämiseksi tarvitaan toimintaa, mutta joskus myös osteopaattia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti