sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Osteopaattista kirjallisuutta

Hyvää osteopaattista kirjallisuutta on paljon ja ajattelinkin tehdä lyhyen listauksen kirjoista, jotka voivat olla hyödyllisiä esimerkiksi osteopatian ammattikorkeakouluun hakeville opiskelijoille ja tietenkin myös jo sisään päässeille. Lista ei tietenkään ole kaiken kattava, mutta olen yrittänyt kasata mielestäni suhteellisen kattavan listan kirjoista, joista voisi olla opiskellessa eniten hyötyä.

Foundations of Osteopathic Medicine on laaja perusteos osteopatiasta. Se on alkuperältään Yhdysvaltalainen, American Osteopathic Associationin julkaisu. Kyseessä on massiivinen kirja, jossa on huikeat 1472 sivua pienellä printattua tekstiä. Se sopii siis parhaiten isoksi lähdeteokseksi esimerkiksi opiskelijoille kirjallisia töitä varten tai asioiden syvällisempään perehtymiseen. Mikään pikainen hakuteos esimerkiksi klinikkatyöskentelyn ohessa se ei ole. Kirja tarjoaa kuitenkin todella hyvän yleiskuvan siitä mitä osteopatia on historiaansa ja nykykäytäntöjänsä myöten.

Eyal Lederman on osteopaatti ja hänellä on myös tohtorin titteli fysioterapiasta. The Science and Practice of Manual Therapy on mielestäni yksi tärkeimpiä kirjoja kaikille manuaaliterapeuteille niin osteopaateista, kiropraktikoista kuin OMT-fysioterapeuteista lähtien. Lederman seikkaperäisesti kuvailee tieteeseen pohjautuen mitkä ovat käsillä tehtävien hoitojen vaikutukset niin kudostasolla, neurologisella tasolla kuin psykologisellakin tasolla. Kirjan luettuaan terapeutti voi ymmärtää manuaaliterapian vaikutukset ja rajoitukset.Osteopatian opiskelijan tärkein oppikirja on anatomian kirja! Näistä on valittavana useita, mutta käytössä tällä hetkellä perusopetuksessa on Thiemen Anatomia-sarja, johon kuuluvat General Anatomy and Musculoskeletal system, joka on kolmesta kirjasta kaikkein tärkein. Seuraavaksi tärkeimpänä tulee Head and Neuroanatomy, joka kannattaa myös hankkia omaksi asti. Kolmanneksi tärkein kirja on Neck and Internal Organs, jota ei kuitenkaan neuvota koulussa ostamaan ihan omaksi. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kirjan hankkiminen kannattaa, koska kahdessa aiemmassa kirjassa ei esitellä kaulan rakenteita yhtä hyvin eikä myöskään viskeraalirakenteita. Kaksi ylintä ovat kuitenkin ns. "pakkohankintoja", varsinkin ylin.

Anatomiasta kiinnostuneen kannattaa hankkia myös Mooren Clinically Oriented Anatomy. Kirjassa ei ole mielestäni aivan yhtä hyviä kuvia perusopetukseen (lisämateriaalina monet kuvat ovat toki jopa parempia!), mutta tekstiosuudet ovat äärettömän hyviä. Kirjassa on myös kliinisesti tärkeitä huomioita, jotka toimivat erinomaisena mausteena opiskelulle. Suosittelen!Yksi henkilökohtaisista anatomian "lisämateriaaleista" on Antti Hervosen suomenkielinen Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia. Aina ei vain jaksa lukea kaikkea englanniksi, varsinkin, kun suurin osa osteopatian kirjallisuudesta on kääntämätöntä. Tämä kirja on myös suhteellisen kompakti, joten se kulkee helposti mukana selkärepussa, ja sitä on mukava lukea esimerkiksi linja-autossa. Sellaisenaan se ei riitä opintoihin, koska kuvitus on puutteellista, mutta pidän tätä kirjaa edelleenkin arvossa tietyistä epätarkkuuksistaankin huolimatta.


Ja jos olet ihan friikki niin kuin minä, niin pakkohan kaikkien anatomiakirjojen äiti on hommattava kirjahyllyyn... Edes koristeeksi! Nimittäin Gray's anatomyn uusin painos. Huomatkaa, että Gray kirjoitetaan A:lla eikä E:llä. Grey's anatomy ei ole läheskään yhtä kiinnostava kuin tämä, eihän? Kirja on iso ja paksu ja sisältää älyttömän määrän nippelitietoa ja paljon kliinisesti irrelevanttia materiaalia, joten se ei oikein sovi kouluaikana opiskeluunkaan. Mutta mitä sitten?Ihmisen fysiologian oppimiseksi koulussamme suositaan Bjålien Ihminen - Fysiologia ja anatomia -kirjaa. Erittäin arvostettu anatomian opettajamme Pirkko-Leena Kuosa on itseasiassa yksi kirjan suomenkielisen sisällön tarkistajista. Toinen kirja, jota voi suositella on Nienstedtin Ihmisen fysiologia ja anatomia -kirja.
Biomekaniikan opiskelussa osteopaatit käyttävät Donald Neumannin Kinesiology of the Musculoskeletal System -kirjaa. Se on varsin kattava ja hyvä kirja, mutta jos haluaa säästää rahaa, niin tätä ei välttämättä kannata ostaa ihan omaksi asti, koska Metropolian koulun kirjastosta löytyy lukuisia kappaleita tämän vanhempaa painosta.Seuraavat kaksi ovat Yhdysvaltalaisen osteopaattilääkäri Michael Kucheran ja hänen isänsä, myös osteopaattilääkäri, William Kucheran kirjoja, joita käytämme kovasti opetuksessa. Osteopathic Principles in Practice ja Osteopathic Considerations in Systemic Dysfunction ovat siis melkoisen keskeisessä osassa meidän osteopaattista opetustamme. Lisäksi Kucheroilta on tulossa/tullut uusi kirja Osteopathic Considerations in HEENT Disorders, joka ei ole itselleni tuttu. Täytyypä tutustua!Osteopaattisiin hoitotekniikoihin koulussamme käytämme pääasiassa kahta oppikirjaa. Outline of Osteopathic Manipulative Procedures - The Kimberly Manual Millennium Edition on yhdysvaltalainen kirja osteopaattisista tekniikoista, ja todennäköisesti käytetyin tekniikkakirja koulussamme. Sen saatavuus on kuitenkin valitettavasti erittäin vaikeaa... Toinen jota käytämme on Professori Laurie Hartmanin Handbook of Osteopathic Technique. Laurie Hartman on opettajana Iso-Britanniassa, joten saamme opetuksessamme vaikutteita kahdelta mantereelta. Laurie Hartman on erityisen tunnettu huikeista manipulaatiotaidoistaan. Kolmas kirja, jota voisi suositella yleisenä tekniikkakirjana on Nicholas & Nicholasin Atlas of Osteopathic Techniques, jota ei kuitenkaan yleisesti käytetty meidän opetusaikanamme.
Seuraavat kirjat voivat olla myös hyviä osteopaattisten perusteiden ja ajattelutavan oppimisessa. Valitettavasti Sammutin kirjan saatavuus on erittäin huono. Croibierin kirjaa taas saa hyvin, koska se on varsin uusi. DiGiovannan kirja on myös hyvin saatavilla. Sammutin kirja edustaa brittiläistä näkemystä, Croibierin ranskalaista näkemystä ja DiGiovanna yhdysvaltalaista näkemystä. Myös Parsonsin kirjassa Osteopathy selvitetään hyvin osteopaattista ajattelua. Jonathan Parsons opettaa Iso-Britanniassa.

Opettelemme myös ortopedisiä testauksia ja toiminnallisia harjoitteita koulussamme. Kaksi kirjaa, joita meille eniten suositeltiin olivat David Mageen Orthopedic Physical Assessment ja Hertling & Kesslerin Management of Common Musculoskeletal Disorders. Ilmeisesti kirjat on alunperin suunniteltu fysioterapeutteja ajatellen, mutta Hertling & Kesslerissä on ollut tekijöinä myös osteopaatteja. Monet oppilaat ihastuivat varsinkin Mageen oppikirjaan, jossa on paljon värejä ja värikuvia. Kirja keskittyy enemmän ortopedisiin testeihin, kun taas Hertling & Kesslerissä on mielestäni enemmän myös harjoitteita. Itse ihastuin enemmän Hertling & Kesslerin tekstipuoleen, jota on mielestäni helpohko lukea. Kirjoissa on myös hyvää tietoa toiminnallisesta anatomiasta. Omistan itse molemmat kirjat, mutta kallistun ehkä enemmän jälkimmäisen puoleen.Myös Mageen sarjan muut kirjat ovat suositeltavaa lukemistoa, vaikka ne eivät koulutuksessa pakollisia olekaan. Omistan seuraavat kaksi kirjaa, jotka ovat nimeltään Pathology and Intervention in Musculoskeletal Rehabilitation ja Scientific Foundations and Principles of Practice in Musculoskeletal Rehabilitation. Soveltuvat erinomaisesti niin osteopaateille kuin fysioterapeuteillekin. Mageen sarjassa on myös neljäs kirja urheiluvammoihin liittyen, mutta sitä en omista.
Liikuntafysiologian oppimateriaaliksi soveltuu hienosti kotimainen Liikuntalääketiede. Se ei ole pelkästään liikuntafysiologiaan pohjautuva teos, vaan kertoo myös paljon eri sairauksien hoitamisesta liikunnalla. Kirjasta on siis hyötyä vastaisuudessakin, kun haluaa ohjata potilaitaan terveelliseen liikuntaan, jossa myös annostelu on huomioitu. Liikunta on lääkettä, mutta se ei tarkoita samaa kuin urheileminen.


Seuraavat kirjat ovat myös hyviä lähdeteoksia osteopaatille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti