keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Kipulääkkeet aiheuttavat satoja kuolemia

Moderni osteopatia ei ole lääkevastaista. Osteopatian syntyhetkillä 1800-luvun lopussa lääkäri A.T. Still oli pettynyt oman aikakautensa lääketieteen keinoihin. Hän oli jyrkästi lääkevastainen. Monesti lääkityksenä olikin esimerkiksi elohopeaa, jota ei myrkyllisyytensä vuoksi nykyisin käytetä. 

Niin lääketiede kuin osteopatia on kehittynyt näistä ajoista. Kipulääkitykselle on aikansa ja paikkansa, mutta pitkäkestoista käyttöä pitäisi pystyä vähentämään. Jos se onnistuu esimerkiksi osteopatian keinoin, niin se on vain hyvä asia. 

Yle uutisoi 15.6.2013, että kipulääkkeiden kulutus on Suomessa kasvanut. Moni lääkkeiden käyttäjä ei ehkä ymmärrä, että "harmittomaan" tablettiin kuolee vuosittain Suomessakin 150-300 ihmistä. Erilaiset maha- ja suolistohaavaumat, varsinkin pohjukaissuolessa, ja niihin liittyvät kuolemat ovat yleisiä. 

Nykyiset elämäntavat ovat aiheuttaneet sen, että kivut ovat lisääntyneet. Ihmiset tuijottavat tietokoneita ja istuvat paljon. Ja nykyään kipuja myös lääkitään aiempaa herkemmin, Ahonen sanoo.

Varsinkin elämäntapojen aiheuttamiin vaivoihin osteopaatilla on hyvät hoitomenetelmät hallussaan. Osteopaatit ovat erinomaisia ihmisten liikkuvuuden lisäämiseksi. Varsinkin staattinen istumatyö aikaansaa tällaisia liikkumattomuuden aiheuttamia pitkittyneitäkin kiputiloja, joihin ei liity varsinaista onnettomuustaustaa. Tyypillistä vaivoille on se, että ne ovat kehittyneet ja voimistuneet pikkuhiljaa. Harmillisesti ihmiset hakeutuvat yleensä hoitoon vasta sitten, kun kipu on sietämätöntä ja työnteko tai normaali kivuton oleminen ei enää onnistu, eivätkä kipulääkkeetkään enää auta kuin korkeintaan hetkellisesti.


Ahosen mukaan on arvioitu, että Suomessa menehtyy vuosittain 150 - 300 ihmistä kipulääkkeiden aiheuttamiin mahasuolikanavan vaivoihin. Tulehduskipulääkkeet, myös reseptittä myytävät, voivat aiheuttaa jopa kuolemaan johtavia haittavaikutuksia.

Osteopaattisella hoidolla voidaan vähentää kipua, mutta myös kipulääkkeiden käyttöä. Se on siis satsaus myös terveyden edistämiseen ja vakavien komplikaatioiden ennaltaehkäisyyn. Se siis ei ole pelkästään oireiden hoitoa. Varsinkin, jos kipulääkkeiden käyttö on säännöllistä, pitkäkestoista ja runsasta, tulisi yrittää löytää kivunhoitoon muita hoitokeinoja.

Varsinkin akuutissa kudosvaurion aiheuttamassa tulehduksessa on syytä huolehtia, että kipulääkitystä saadaan riittävä määrä. Tulehduskipulääke syödään kuitenkin lyhyenä kuurina sen sijaan, että sen käyttöä jatkettaisiin viikkokausia tai kuukausia.

Jotkin kiputilat ovat tietysti niin voimakkaita, että jatkuvaa kipulääkitystä tarvitaan. Tällöinkin olisi mielekästä, jos hoitoa toteutettaisiin yhtä aikaisesti niin osteopatialla kuin lääkkeden kanssa. Hoidoista ja lääkityksestä kannattaa keskustella lääkärin kanssa, olisiko lääkkeiden määrää mahdollista kenties vähentää. On joitain sairauksia, joissa tämä ei ole mahdollista, mutta jos sille ei ole estettä, niin näin kannattaa tehdä.


 Ibuprofeenin on todettu ärsyttävän vatsaa ja aiheuttavan runsaasti käytettynä suolistovaurioita. Suurina annoksina parasetamolin on taas todettu voivan aiheuttaa maksavaurioita. Tutkimuksissa on saatu näyttöjä, että vatsaystävällisillä koksideilla on mahdollisesti yhteyttä sydänkuolemiin. Ruotsista kuuluu huolestuttavia uutisia. Sen jälkeen, kun kipulääkkeitä alettiin myydä ruokakaupoissakin, parasetamolimyrkytykset ovat lisääntyneet huolestuttavasti, Ahonen kertoo.

Muista siis keskustella lääkkeiden käytöstä lääkärisi kanssa. Kerro lääkityksestäsi myös osteopaatille. Älä ota turhia riskejä syömällä monia kipulääkkeitä omin neuvoin, vaikka ne vaikuttaisivat mielestäsi harmittomilta - ne eivät ole.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti